Kirjasto kirjastoautoineen on tärkeä palvelija

Hei, nähdäänkö laikussa koulun jälkeen? Mitä sä tänään lainasit? En lainannut mitään, kävin hengaamassa kaverin kanssa musanurkassa. Mun kirjat on nyt vähän myöhässä. ”Sehän on vaan positiivista, kun Waltarin Sinuhe on myöhässä”, sanoi kirjastosetä Rauno Sivonen, kun palautin kirjan viikko eräpäivän jälkeen.

Kirjaston palvelut ovat sellaisia, joita usein muistellaan vielä vuosien jälkeen eikä suhde kirjastoon katkea kaikilla koskaan. Lehtilukusali on monen vakiopaikka. Kirjastot ovat muuttuneet monimediatiloiksi ja niistä voi nykyisin lainata vaikka urheiluvälineitä, ei tosin vielä Lempäälässä, mutta ehkä se toteutuu piankin.

Pidetään huolta Lempäälän hyvästä kirjastoverkostosta. Kirjastopalvelujen vieminen lähelle ihmisiä esimerkiksi kouluille ja kuntakeskustan ulkopuolisille alueille on hyvä palvelu, josta ei tule luopua edes silloin, kun nykyinen auto täytyy vanhuuttaan korjata tai vaihtaa uuteen. Lapseni oli ahkera kirjastoauton käyttäjä, kun kirjastoon oli Ruskea-ahteelta (Moisiossa) pitkä matka yksin kuljettavaksi. Autoyhteistyö on toteutettu yhdessä Valkeakosken kaupungin kanssa. Lempäälän auton käytön tarpeet ovat kasvaneet asukasmäärän kasvun myötä.

Kun kirjastoautoa uudistetaan, niin samalla on hyvä pohtia, mitä muita palveluita auton mukana voisi kulkea. Sote-uudistus on tulossa, mutta terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tehtäviä jää kunnan vastuulle. Kirjastoautossa voisi tarjota esimerkiksi ennaltaehkäisevää terveystietoa, verenpaineen ja painon seurantaa, neuvontapalveluja useammastakin aihepiiristä. Asukkaille voisi tehdä kyselyn, millainen heidän mielestään olisi kiinnostava monipalveluauto, jossa kirjastotoiminta olisi kuitenkin se pääasia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *