Aamiainen, aamiainen, aamiainen

Kesärannassa on asunut useita pääministereitä, jotka ovat nauttineet Kesärannassa asumisen yhteydessä aamiaisedusta. Asia nostettiin keskusteluun vasta nuoren naisen tultua Suomen pääministeriksi, vaikka kyseessä on jo reilut 10 vuotta voimassa ollut käytäntö. Iltalehti halusi tarkoituksellisesti osoittaa sormella nykyistä pääministeriä, vaikka asia olisi voitu nostaa esille vaikkapa Juha Sipilän ollessa pääministeri. Olisi ollut reilua mainita kaikki heidät, jotka pääministereinä ovat tätä etua saaneet ja käyttäneet.

Valtioneuvoston kanslian perusteluita käytännölle ei ole nostettu esille ilman viittausta nykyiseen pääministeriin. Sekin on mielenkiintoista, että käytännöstä ei ole aikaisemmin pyydetty verottajan näkökulmaa.

Pääministerin tehtävä on 24/7 työtä, josta ei niin vain poiketa ruokaostoksilla läheisessä marketissa. Puolisonkaan ei voi olettaa olevan perheen ainoa kaupassakävijä. Pääministeri voi olla perheetön, jolloin kauppa-asiointi työkiireiden keskellä ei ole aivan yksinkertaista. Suomessa ministerien palkat eivät ole huippuluokkaa, joten oman palvelushenkilöstön palkkaaminen omista varoista on mahdotonta ilman reilua kulukorvausta tai palkkatason nostoa. Itse tehdyt kaupassakäynnit ovat nykyisin Suomessakin turvallisuusriski, jota pääministerin ei tule ottaa. Toki häntä seuraavat aina turvamiehet, mutta turvallisuusriski on siitä huolimatta olemassa.

Suoraselkäisenä naisena pääministeri Sanna Marin on ilmoittanut maksavansa aamiaskustannukset itse, mutta tämän olisivat voineet tehdä jo aikaisemmin etua käyttäneet pääministeritkin.

Suurin ongelma taitaakin olla se, että kyseessä on nuori nainen, joka on sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtaja ja pääministeri. Ainakin mediaviestinnän perusteella näinkin voi päätellä. Kuntavaalien läheisyys on tietoisesti valittu asian esille tuomisen ajankohdaksi. Aikaahan tähän uutisointiin on ollut niin kauan kuin aamiaiskäytäntö on ollut olemassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *