Hyvinvointialueen ja yrittäjien yhteistyö on välttämätöntä

Pirkanmaan hyvinvointialueen on järjestettävä asukkailleen monia palveluja, jotka ovat isolta osalta yksin yrittäjien tai muutamia ihmisiä työllistävien yritysten tuottamia. Hoitoa ja hoivaa ostetaan myös isommilta toimijoilta, koska hyvinvointialueen tilat ja henkilöstö eivät riitä tuottamaan esimerkiksi palveluasumista tai tehostettua palveluasumista ja kotiin vietäviä palveluja kaikille tarvitsijoille.

Vähemmälle huomiolle ovat jääneet pienten yritysten (1-5 henkilöä työllistävät) tuottamat kuntoutus- ja terapiapalvelut tai vaikkapa diabeetikoiden säännöllisesti tarvitsema jalkahoito. Monesta muusta puhumattakaan. Pieniä toimijoita ovat monet fysio-, toiminta-, puhe- ja psykoterapiapalveluja tuottavat yritykset. Näitä palveluja käyttävät työikäiset, eri tavoin vammaiset ihmiset tai pitkäaikaissairauteen sairastuneet kuntoutujat. Monet lapset ja nuoret ovat myös näiden palveluiden tarvitsijoita.

Eri kokoisiltä yrityksiltä hankitaan esimerkiksi vanhusten ateriapalveluja, vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisia henkilökuljetuspalveluja ja asunnon muutostöitä. Myös vammaisten ja vanhusten liikkumisen, kuulon ja näön apuvälineitä hankitaan kotimaisilta ja ulkomaisilta yrityksiltä.

Palveluseteli ja henkilökohtainen budjetointi ovat hyviä vaihtoehtoja palvelujen järjestämisessä. Ne lisäävät myös palvelujen käyttäjien omia mahdollisuuksia valita palveluntuottajansa ja esimerkiksi palveluasumisen paikkansa. Osa vanhuksista on läheistensä kanssa valinnut lapsen kotipaikkakunnalla sijaitsevan palveluasumispaikan ja osa oman kotipaikkakuntansa palvelun. Vaihtoehtoja siis on.

On tunnustettava, että Pirkanmaan asukkaiden hyvinvointi on kiinni myös siitä, miten hyvin Pirkanmaan hyvinvointialueen hankintayksikkö onnistuu hankkimaan ja kilpailuttamaan tarvittavat palvelut.  On pidettävä huolta siitä, että pienilläkin yrityksillä on mahdollisuus pärjätä kilpailutuksissa ja ilmoittautumisissa palvelujen tuottajiksi. Aluevaaliehdokkaana pidän tärkeänä, että Pirkanmaan hyvinvointialue tulee onnistumaan palvelujen hankinnassa ja tekee hyvää yhteistyötä eri kokoisten yritysten ja kolmannen sektorin toimijoiden (yhdistykset ja säätiöt) kanssa.

Kuljetuspalveluiden hankinta on osaamista vaativaa.

Tuula Petäkoski-Hult

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *